I dag ska jag lära er att baka morotskaka och göra morotstårta.
(onsdag 2022-01-12)


Först tar vi fram alla saker vi behöver...


...och så ska jag försöka att sätta rätt saker på rätt plats i matberedaren.
Jag har ju sett hur pappa gör.


Nu river jag morötterna.


Sedan får pappa hjälpa mig att knäcka äggen, för det blir nog för kladdigt om jag gör det själv.


Men jag får hälla i sockret själv, när pappa har mätt upp det.


Nu ska jag vispa ihopp äggen och sockret.
Och jag vet hur jag startar maskinen,
för det har jag fått göra förut när pappa varit med.


Och så ska det vispas till skum...


...innan pappa hjälper mig att hälla i smält smör som har fått svalna.


Sedan hjälper pappa mig att byta verktyg i matberedaren
och att lägga i de rivna morötterna...


...så att jag kan starta maskinen och blanda smeten.


Och nu lägger jag ekologisk ceylonkanel i mjölet.
(Pappa har redan lagt i bikarbonat och bakpulver.)


Så blandar jag mjölet och de andra torra ingredienserna med en visp.


Pappa får hjälpa mig att smöra formen och hälla i ströbröd.


Pappa vill inte låta mig hälla i mjölblandningen själv...


...men jag får starta maskinen och blanda färdigt smeten...


...och när smeten är färdig, så häller jag den i formen...


...så att pappa kan hjälpa mig att sätta in den i ugnen.


Och efter 35 minuter i ugnen är morotskakan färdig.


Den får svalna medan vi går ut och promenerar.


Nu har vi kommit hem igen och jag ska göra en morotstårta av morotskakan.
Jag häller upp grädden i en skål...


...och så häller jag i lite socker.


Nu vispar jag grädden. Men pappa fick hjälpa mig lite, eftersom det tog så lång tid.


Grädde är gott... och jag behöver mycket energi för att växa.


Nu lägger jag grädde på morotskakan...


...sedan ska jag toppa den med morotsmarmelad från Bleckenstad.
Morotsmarmelad med citron och aprikos, som är jättegod.


Marmeladen är så god, så jag vill ha jättemycket på min tårta.


Nu är min morotstårta färdig och jag får den första biten.
Den blev kanske inte så fin och jämn, men jag har i alla fall gjort den själv, med bara lite hjälp.


Det här är gott!


Det går faktiskt bra att äta tårta med gaffel,
när mamma har delat tårtbiten för mig.


Vi använder alltid ceylonkanel,
som är både godare och nyttigare än vanlig kanel.
Den går att köpa hos Pepparberg som säljer ekologiska kryddor.

Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
3 dl finrivna morötter
1 dl smält smör som fått svalna
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 tsk Ceylonkanel (kan köpas från pepparberg.se)
smör och ströbröd till formen

Om du vill göra en morotstårta behöver du även:
vispgrädde
lite socker till grädden
god ekologisk morotsmarmelad med citron och aprikos (gärna från Bleckenstad)

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med smör och täck ytan med ströbröd.
Finriv morötterna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de rivna morötterna och det smälta smöret och blanda.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och ceylonkanel i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i äggvispet.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen c:a 35-40 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.

Vispa grädden med lite socker.
Täck kakan med vispad grädde och morotsmarmelad.

Njut!


TILLBAKA