I dag lagar jag röd rotmosgratäng med Äkta Boxholms Mästarost
(onsdag 2022-01-19)


Nu ska jag smaka på Äkta Boxholms Mästarost...


...när pappa hjälpt mig att ta av plasten.


Pappa smörar min sista skiva Alnäsknäcke från Bakverkstan
och lägger på en skiva Äkta Boxholms Mästarost.


Det här är jättegott.


En timma senare ska vi göra en röd rotmosgratäng
som vi ska täcka med ett tjockt lager Äkta Boxholms Mästarost.
Jag börjar med att skära kokta rödbetor...


...som jag lägger i matberedaren...


...och så skär jag kokta morötter...


...och kokt kålrot...


...och slutligen kokt potatis...


...som jag också lägger i matberedaren.


Nu är det dags att hälla i mjölk, men då får pappa hjälpa mig.
Efter det lägger pappa i salt, tasmansk bergpeppar och oregano.


När jag startat matbertedaren håller jag på locket, så att den inte låter så mycket.


Nu har pappa smörat en ugnsform och jag får lägga i rotmoset i formen...


...men en del hamnar utanför.
Pappa säger att det inte gör något, för han kan städa sedan...


...men ändå hjälpte han mig med det sista,
så att inte för mycket skulle hamna på bänken... stolen... och golvet.


Nu har pappa jämnat till rotmoset och mamma hjälper mig att skära osten,
så att jag bara behöver lägga på den.


Men jag kan ju inte låta bli att äta en hel del av osten, eftersom den är så god.


Nu får mamma inte skära mer, för jag vill äta resten av osten själv.


Pappa har fördelat osten jämt.
Det blev mer än 4 hekto god ost på gratängen, som ska in i ugnen nu.


Pappa hjälpte mig med ugnen och nu är gratängen färdig.
Vi ska äta när den svalnat lite.


Där är maten som Gösta lagt upp till mig...


...men jag vill sitta i mammas knä när jag ska äta.


TILLBAKA