Nu ska vi stuva grönkål...
(lördag 2009-12-19)

... som ju är en jättegod (och nyttig) grönsak. Precis innan jul är den svenska grönkålen som bäst, och de flesta år går det fortfarande att skörda grönkål långt in i januari, eftersom den tål ganska mycket frost. Jag får ju inte hjälpa pappa vid spisen, men jag kan ju i alla fall hjälpa honom att skölja grönkålen innan han ska koka den. Den stuvade grönkålen ska vi äta till vår hemmagjorda korv.
Dessutom passar stuvad grönkål väldigt bra till pappas hemgravade lax. Men den gravade laxen får jag inte äta så mycket av ännu, eftersom den innehåller så mycket salt.


Nu har jag knuffat fram en köksstol till diskbänken och klättrat upp,
för att hjälpa pappa att skölja grönkålen.


Mamma titta, jag kan också kan laga mat...


...och så är det ju roligt att leka med vattnet också.

Här får du ett recept på stuvad grönkål, som vi hittade på www.coop.se:

Stuvad grönkål

6 portioner

2 medelstora grönkålsstånd eller
2 paket fryst hackad grönkål (á 400 g)
4-5 dl grönsaksbuljong
2 msk smör eller margarin
ca 1 dl grädde eller crème fraiche
1/2-1 tsk salt
vit- eller svartpeppar

Repa bladen från stjälkarna på den färska grönkålen. Skölj dem väl. Koka dem mjuka i grönsaksbuljongen. Ta upp kålen, låt den rinna av och hacka den grovt. Eller tina den frysta kålen i fettet i en gryta. Fräs den färska hackade kålen i fettet under omrörning.

Tillsätt grädde eller crème fraiche och sjud kålen 3-4 minuter, späd eventuellt med lite av buljongen eller med lite vatten eller mjölk. Smaka av med salt och peppar.TILLBAKA