I dag gör vi honungsglass med blåbär
(tisdag 2010-06-01)
– Vad är det här för fusk? Ska detta föreställa glass?
(I går när vi var i Slottsskogen i köpte mamma och pappa en glasstrut till mig, men den var inte lika god
som den glassen vi brukar göra hemma. Så nu har pappa lovat att vi ska göra riktig glass i morgon.)
– Pappa! Har du inte glömt något nu? Vi skulle ju ha blåbär i glassen.
Så, nu har vi alla ingredienserna: blåbär, ägg, ljunghonung och grädde.
Pappa har delat äggen eftersom vi bara ska använda äggulorna i den här glassen.
(Äggvitorna blandar vi i smeten när vi gör omelett nästa gång. Det går att spara dem i frysen.)
Nu har vi lagt äggulorna i matberedaren och jag lägger i honungen.
Så startar pappa matberedaren, så att den får vispa ihop äggulorna och honungen.
Och så vispar jag grädden, med en liten gnutta socker i.
Som vanligt måste jag ju smaka lite...
...det var så gott att jag glömde att vispa. Så pappa tog ifrån mig bunken och vispade färdigt grädden.
Oj, vad surt det smakade med blåbär, efter den söta grädden...
...fast egentligen var det ju gott, så jag skyndar mig att ta lite fler blåbär.
Efter att pappa vispat färdigt grädden och rört ner äggulorna som vi vispade med honung,
så häller han smeten i en glasform...
...och lägger sedan i blåbär som han har mosat med lite socker och rör om så att blåbären sjunker ner
i glassmeten. Sedan ska glassen stå 2 - 3 timmar i frysen, innan den är färdig att äta.
Sedan får jag skrapa ur det gottiga som är kvar i matberedaren och bunken.
Hmm... det var kanske inte någon bra idé att sätta bunken över huvudet
och försöka slicka rent den invändigt.
Jag tänker i alla fall äta upp blåbären som blev över, innan jag går med på att bada.
Och några timmar senare... efter jag badat och ätit middag,
så får jag vår hemmagjorda glass och riktigt mogen honungsmango till efterrätt.
Här får du ett recept på en enkel gräddglass, som
går snabbt och lätt att göra:
Grundrecept för parfait
1 Äggula
1 matsked Socker
1 deciliter Vispgrädde
(mängderna kan du ändra allt efter hur mycket du vill göra)
Smaksätt med t.ex. vanilj, cacao, sylt, frukt, punch, likör
eller honung.
Om du använder vaniljsocker/vaniljfrön eller cacao, så är
det enklast att vispa ihop det med äggulorna och sockret. (Om du byter
ut allt sockret mot honung, så blir inte äggulorna lika fluffiga
när du vispar dem. Men slutresultatet blir gott i alla fall.)
Vispa ihop äggulor och socker tills det blir fluffigt. Vispa grädden
med en liten gnutta socker (gärna för hand, så att du får
i mycket luft i den). Rör ned de vispade äggulorna i grädden
och blanda i eventuell sylt, frukt eller annan smaksättare.
Frys helst parfaiten i portionsformar. Då är det lagom med 2
timmar i frysen. Den ska inte bli för hård. Om du vill göra
den längre i förväg så kan det vara bra att ta fram
den en liten stund innan den ska serveras. Om du gör mycket parfait
i en stor form blir den oftast för hård i ytterkanterna redan
innan den frusit riktigt i mitten.
OBS: Det fungerar inte bra att göra den här glassen dagen innan,
eftersom det då lätt bildas iskristaller i den.
TILLBAKA