Lammköttbullar med röd rotmosgratäng
(söndag 2010-11-28)


Medan pappa skär rotselleri, palsternacka och kålrot, skär jag först en stor morot...


...sedan skär jag en stor rödbeta.


Så lägger vi alla rotfrukterna i en kastrull, saltar och fyller på vatten så att det precis täcker.
Sedan får det koka tills rotfrukterna börjar mjukna.


Och medan rotfrukterna kokar, hjälper jag pappa att blanda lammfärsen
med kryddor (olivolja, grovriven gul lök, pressad vitlök, salt, nymalen
svartpeppar, ingefära och spiskummin).


Så, nu är det färdigblandat.
Nu ska lammfärsen vila i kylskåpet medan vi gör färdigt rotmosgratängen.


Nu har vi lagt de kokta rotfrukterna i matberedaren,
men vi har sparat kokspadet för att ha att späda moset med.


Så lägger vi i några klickar smör...


...och mixar tills det blir en lite halvgrov puré.


Så lägger vi det röda rotmoset i en smörad form.
Eftersom det inte är så varmt nu kan jag släta ut det med handen...


...men, titta så kladdig jag blev.


Medan rotfruktsgratängen står i ugnen, vill jag hjälpa pappa att rulla köttbullar,
men eftersom han inte vill att jag rullar köttbullarna som han gjort färdigt...


...så får jag en egen tallrik att lägga mina köttbullar på.
Jag bygger ett tåg av köttbullarna som jag gör, samtidigt som jag
försöker att räkna dem. Det blev 1, 2, 3, 4, 6, många.


Sedan steker pappa köttbullarna.
Mina köttbullar steker han i den lilla stekpannan, för dom ska jag äta själv..


När rotfruktsgratängen stått cirka 20 minuter i ugnen, på 175 grader, tar pappa fram den.
Nu ska vi täcka den med getost. Osten är en vällagrad Vit Caprin från Sommarhagens gårdsmejeri.


Nu har pappa lagt på mycket ost och så ska gratängen in i ugnen igen cika 10 minuter på 225 grader.


Nu är maten färdig: kryddiga lammköttbullar, vackert röd rotmosgratäng med ett vitt täcke av getost,
en ljummen ljusbrun sås gjord på stekskyn och lite gräddfil och så finklippt dill över hela anrättningen.


Men jag föredrar fortfarande att äta med fingrarna...


TILLBAKA