Jag lagar gås till söndagsmiddag
(söndag 2020-11-08)


En ganska liten gås (4 kg) inköptes på ICA.


Halsen och inkråmet ska användas för att koka en fond till till såsen
(förutom levern som vi ska göra paté på senare).


Citron, salt och peppar att gnida in gåsen med, samt äpplen och sviskon att fylla gåsen med.


Dags att fylla gåsen...


...med äpplen och sviskon...


...innan den 'sys igen' med ståltråd...


...och sätts i ugnen.


Hals, hjärta och muskelmage skärs i bitar...


...och bryns i smör...


...innan de kokas till en fond för såsen.


Gåsen är färdig...


...och fyllningen urtagen.
Fettet från gåsen har tagits tillvara i burkarna till vänster, och ska användas för att steka fågel i senare.


När såsen är färdig är det dags att äta.
(Såsen kokades med gåsfond, koncentrerad kycklingfond som vi hade i
frysen sedan tidigare, vispgrädde, citronsaft, samt lite salt och vitpeppar.)


Även min "chokladmamma" Miriam som kommer från Tanzania
uppskattar när jag lagar svensk husmanskost.

-----

Jag har utgått från gåsrecepten i "Stora Kokboken" från 1942 (Esseltes Göteborgsindustrier AB)
och Tore wretman's "Svensk Husmanskost" från 1967 (Bokförlaget Forum),
och sedan gjort min egen variant i samråd med pappa.


TILLBAKA