2020-11-24 - Jag kokar en "basbuljong"
(tisdag 2020-11-24)


4.6 kg fläskben, 3.2 kilo märgben från nöt och 1 kg kycklingfötter...


...hamnar i vår största kastrull, som rymmer 13 liter.


Nu ska den först ska sjuda i 12 timmar under lock.


Efter 12 timmar tar jag av locket och skummar av ganska mycket av fettet, samt tar upp den benmärg
som flyter vid ytan. En del av benmärgen lägger jag, tillsammans med lite fett, i en kaffekopp...


...där jag mosar den tillsammans med lite av fettet, passerar det hela
genom en finmaskig tesil och tillsätter några droppar pressad citron
(eftersom C-vitamin ökar järnupptaget), och så får min lillasyster Beyla det
som mellanmål.


Jag sparar även märg, så att hon kan få några portioner till,
under kommande dagar.


Nu ska buljongen sjuda ytterligare 12 timmar utan lock...


...innan jag tar upp de större benen och sedan silar den återstående buljongen, för att koka ihop den.


På tallrikarna ligger griskött och nötkött, som jag tar vara på för att göra pytt med grönsaker.
De urkokta benen kastar jag i komposten.
(Kycklingfötterna har kokat sönder helt och endast lite skinnrester och småben återstår av dem.)


Nu ska buljongen kokas ihop, så att den blir riktigt koncentrerad.


Kastrullerna med buljong får stå vid det öppna köksfönstret över natten...


...så att fettet stelnar och jag lätt kan avlägsna det.


Fettet jag tog bort från buljongen ska kastas, eftersom det innehåller så mycket hårt fett från nötköttet.
Nu ska buljongen få koka så att den blir koncentrerad.


Det blev nästan 3 liter koncentrerad buljong, rik på både smak och nyttigheter (bl.a. Niacin,
Vitamin B12, Folat, Retinol, Vitamin A, Vitamin D, Fosfor, Järn, Kalcium, Kalium och Magnesium).
Den här buljongen är en perfekt bas för soppor och såser.


TILLBAKA